Mosmanneke

De Cévennen (3) – Causse de Blandas

september 2010.

Tien kilometer wandelen met de KNNV door het desolate landschap van de Causse Méjean, dat moet haast wel iets bijzonders opleveren. En dat leverde het ook. Al rondkijkend en stilstaand bij allerlei vondsten trokken we over steenachtige paadjes de ruige heuvels in. Zo’n bijzondere vondst was bijvoorbeeld de Causses Vliegenorchis (Ophrys aymoninii). Een endemische soort die dus alleen in de Cévennen voorkomt. (zie foto).

Causses Vliegenorchis

Opvallend is ook het Vedergras (Stipa pennata). Soms staan er hele velden van die bij een bepaalde lichtval of als de wind de halmen buigt, zilverachtig oplichten. Landschappelijk heel apart was het uitzicht op het dorpje Hures dat midden in een soort Mongoolse steppe lag. In het dorpje zelf zaten Rotsmussen. Misschien ook wel mensen, maar die hebben we niet gezien.

Het kampbestuur had ook een rustdag ingelast. Die dag benutte ik om naar het wat verder weg gelegen Causse de Blandas te rijden. Zestig kilometer lijkt niet zo ver, maar door de bochtige wegen met haarspeldbochten doe je er toch meer dan een uur over. Bovendien reed ik verkeerd en kwam zodoende per ongeluk langs het dorpje Cantrobe. Dat lag zo verrukkelijk op een rots geplakt dat ik snel de auto aan de kant zette om wat foto’s te maken. Het leek wel of het gehuchtje zo uit de middeleeuwen was weggeplukt. (zie foto)

Cantrobe

Causse de Blandas waar ik uiteindelijk toch terecht kwam leek in het geheel niet op Causse Méjean. Deze “Koos” was veel groener en leek wel wat op een Afrikaans landschap met bossen en verspreid staande bomen. De perfecte omgeving voor de Boomleeuwerik, maar die niet alleen. Overal zaten Nachtegalen te zingen. Een Rode Patrijs liep over de weg en vluchtte een weiland in. Ook de Grauwe Klauwier liet zich op verschillende plaatsen zien. Goed dat het schuifdak van de auto open stond anders had ik zeker niet het “kwikmedit, kwikmedat” van de Kwartel gehoord. In de blauwe lucht cirkelde een Zwarte Wouw.

Er stonden zulke massa’s Grote en Kleine Tijm dat de heerlijke geur doordrong tot in de auto. Dan weer kwam je langs een plek waar duizenden planten stonden van de Witte Affodil (Asphodelus albus). Planten van meer dan een meter hoog met fraaie witte bloemen (zie foto).

Witte affodil

Vervolgens zagen de bermen weer blauw van de Bieslelie (Aphyllantes monspeliensis). Het Narbonne Vlas en de Kuifhyacint maakten het geheel nog blauwer. Voor de zoveelste keer kwam ik uit de auto, dit keer om de Paarse Morgenster (Tragopogon porrifolius) te fotograferen. (zie foto)

Paarse morgenster

Net buiten het dorpje Blandas stond Bilzekruid (Hyoscyamus niger) in volle bloei (zie foto hieronder). Het is een plant die in Nederland als kwetsbaar op de rode lijst staat. Het spreekt vanzelf dat er in deze bloemrijke omgeving veel vlinders vlogen. Opvallend dat de Oranjetipjes hier geel waren. Dus geel met een oranje tip. Dat moet dus bijna wel de Gele Oranjetip (Anthocharis euphenoides) zijn geweest! Aan de Blauwtjes heb ik me maar niet gewaagd. Daar bestaan zoveel soorten van. Zelfs de vlinderspecialisten in het kamp hadden daar moeite mee.

Bilzekruid

Het bekende uitzichtpunt over het Cirque de Navacelles was vlakbij dus het zou zonde zijn dat niet even mee te pakken. Het was er druk en een café daar deed goede zaken. Het uitzicht op de ring van bergen was inderdaad erg mooi, maar in feite was er op Causse de Blandas veel meer te zien en te beleven. En dáár zag je nu juist niemand! Daar heerste de rust en de stilte, nog geaccentueerd door het gezang van de vogels en het gezoem van de insecten. Blijkbaar maakt het spectaculaire in flora en fauna op de meeste mensen toch minder indruk dan een spectaculair uitzicht. Daarom mogen we ons als KNNV’ers best gelukkig prijzen dat we van zoveel dingen in de natuur kunnen genieten. Eerlijk gezegd werd ik gelukkiger van die rondcirkelende Zwarte Wouw dan van het uitzicht op Cirque de Navacelles (zie foto)!

Cirque de Navacelles

‘t Mosmanneke september/oktober 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*