Mosmanneke

De Cévennen (4) – De Cernonvallei

november 2010.

In deze voorlaatste aflevering van het KNNV kamp in de Cévennen weer wat bijzondere flora en fauna die we in ons eigen landje niet zo gauw tegen zullen komen. De bergkam op bijgaande foto lag tegenover de camping. Onderaan op de foto is mijn tent nog zichtbaar. Ook boven deze bergkam zagen we soms Vale Gieren. Door middel van twee smalle, kronkelende paden, kon je naar boven klimmen. Vanaf de paden kon je Rode Rotslijsters zien en Alpenkraaien.

Salvinsac

Camping SalvinsacDe wandeling in de omgeving van Meyrueis begon al goed toen 7 Vale Gieren over een bergkam kwamen zeilen en majestueuze cirkels beschreven in de blauwe lucht. Plots zag een oplettende vogelaar dat er een behoorlijk donker exemplaar tussen zat. De achterrand van de vleugels was opvallend diep getand, rafelig bijna. Het bleek een Monniksgier te zijn die gewoon met de Vale Gieren zijn cirkels beschreef. Tijdens het kamp was die nog niet eerder waargenomen. Er werden op deze tocht zo’n 13 soorten orchideeën gezien. Op een gegeven moment betrapte ik mezelf erop dat ik naar de 14e soort liep te zoeken. Met die instelling moet je natuurlijk nooit op pad gaan. Het lijkt op een soort hebberigheid. Er is al zoveel en toch wil je nog meer. Piet Muilwijk, de stenenman, maakte het trouwens nog bonter. Die vroeg aan een Fransman die met zijn dikke, zwaar hijgende hond, het pad beklom of het dier misschien orchideeën kon zoeken voor ons! De Fransman kon er wel mee lachen. Met enige voorzichtigheid maakte ik wat foto’s van de Vermiljoenhoutzwam op een liggende dode boomstam. Niet dat deze zwam zo giftig is, maar er was juist een adder onder dezelfde boomstam gegleden!

Gele Orchis

Vermiljoen houtzwamDe andere dag was er een excursie naar de Cernonvallei. Ongeveer 60 km van de camping. Je zou zeggen dat je er met de auto binnen een uur bent. Door de smalle weggetjes en haarspeldbochten doe je er echter ruimschoots een uur over. Niettemin liet ik me toch verleiden in de auto te stappen. De ‘Crossbill guide’ wist namelijk te melden dat de botanische rijkdom van de Cévennen in de Cernonvallei zijn hoogtepunt lijkt te bereiken. Misschien was dat ook wel zo, want als je op een dagexcursie 19 soorten orchideeën tegenkomt mag je toch wel van een bijzondere wandeling spreken. Voetje voor voetje exploreerden we hier en daar stukjes van de eindeloze kalkhellingen. Aan de zonnige kant van de heuvels werd het bijna 30°C graden, maar de zweetdruppeltjes werden met plezier geplengd.

Gele Orchis

De bloemenrijkdom was overweldigend, gewoon teveel om op te noemen. Blauw Parelzaad, Tijmbremraap, witte en gele zonneroosjes, Scheefbloem, Alpenaster, Bijenblad, drie vlassoorten in de kleuren wit, blauw en geel, Paarse Aspergeorchis, Harlekijnorchis en dus nog 17 andere orchideeënsoorten.
Juist toen er iemand riep dat ze terug zouden gaan vond ik de orchidee waar men eigenlijk naar op zoek was. Ik riep en floot op mijn vingers, maar ze hoorden mij niet meer. De weg terug was niet zo moeilijk te vinden dus nam ik de tijd om de Gele Orchis (Orchis lutea) uitgebreid te fotograferen (zie foto’s). Hij wordt ook wel Gele Bijenorchis genoemd. Dank zij de digitale wonderen der techniek kon ik de opnames meteen aan de anderen laten zien.

Vermiljoenhoutzwam

Er werd ook met een net achter de vlinders aangezeten. Nadat ze gedetermineerd waren kregen ze hun vrijheid terug. Dat leverde maar liefst 22 vlindersoorten op. Blauwtjes op naam brengen bleek echter niet zo gemakkelijk. Er bestaan vele tientallen soorten van. Zeer spectaculair vind ik altijd de Vlinderhaft (Libelloides coccajus). Het lijkt een soort kruising tussen een libel en een vlinder, maar in feite zijn ze nauw verwant aan de mierenleeuwen.

Vlinderhaft

De naam ‘Libelgaasvlieg’ en ‘Bastaardlibel’ kwam ik ook tegen. Er zijn zo’n 15 Europese soorten, maar tijdens het kamp hebben we alleen de soort gezien met gele vleugels. Ik had geluk dat er een even kwam rusten of een zonnebad nam zodat ik uiterst voorzichtig bijgaande foto kon maken.

‘t Mosmanneke november 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*