Mosmanneke

Duiven zijn ook niet gek

 

We zitten met onze fietstocht, die we in de vorige aflevering zijn gestart, nog steeds in de Hoevense Beemden en doen er nu ook nog een stuk Haagsche Beemden bij. In het Zandwiel langs de Poldersdijk werd druk gevist.

Poldersdijk

Langs de dijk stonden bijna 3 meter hoge, verdorde planten, van de Gewone Klit. De vruchten waren dicht bezet met naaldvormige blaadjes. Aan de top voorzien van een terug gekromd haakje. De uitvinder van het klittenband heeft het kunstje ongetwijfeld van deze plant afgekeken. Als je huid wat ruw is blijven de vruchtbollen zelfs aan je handen hangen.
Als jonge deugnieten gooiden we die vruchten wel eens in de haren van de meisjes. Het kostte op zijn minst wat plukken haar om die dingen eruit te krijgen.
Op veel aardappelvelden was het loof kapot gespoten. Vanwege de stank probeer ik altijd mijn adem in te houden als ik voorbij zo’n veld fiets. Maar sommige aardappelvelden zijn zo groot dat je longen moet hebben als blaasbalgen om daar zonder ademen voorbij te fietsen!
In de Haagsche Beemden deden Kleine Vuurvlinders zich tegoed aan de nectar in de Akkerdistels. Langs de Hooglaarsestraat, midden tussen heggen, bosjes, sloten en weilanden stond een bankje waar ik in alle rust mijn boterhammen naar binnen werkte. Het op deze manier zitten eten midden in de natuur bezorgd me altijd weer een hemels gevoel. Maar zelfs tijdens het eten gingen de natuurwaarnemingen nog door. Een Pendelzweefvlieg zat naast me op het bankje en koesterde zich net als ik in de zon. Zijn borststuk was voorzien van gele strepen en zijn achterlijf had vier grote gele vlekken. Oppervlakkig gezien lijken ze wel wat op Wespen maar ze zijn totaal ongevaarlijk. Ze lijken op een Wesp om andere dieren af te schrikken. Met een mooi woord noemen ze dat mimicry.
In de sloot vóór het bankje stond Pijlkruid met op een driekantige steel de typisch gevormde bladeren. Ze zien er inderdaad uit als een pijl die elk moment afgeschoten kan worden. Boerenwormkruid stond nog in bloei. Ongeveer 1 cm grote, gele bloemschijfjes in een scherm bij elkaar. Als je een blaadje fijn wrijft komt er een speciale geur vrij. Mensen die Alsem in de tuin hebben zullen die geur wel herkennen.

Poldersdijk in het voorjaar

Op de voormalige vuilstortplaats langs de Hooglaarsestraat, nu bedekt door een mooi bos, stond een Witte Abeel. Bij elke windvlaag werd de zilverachtige onderkant van de bladeren zichtbaar, wat tegen de blauwe lucht een mooi effect gaf. Nu we toch met vuilstortplaatsen bezig zijn! Wat zijn mensen toch rare wezens. Enorme vuilstortplaatsen in zulke mooie gebieden. Alsof dat het enige is waar je de natuur voor kunt gebruiken. De Wilde Kardinaalsmuts op de vuilstort langs de Bollendonkseweg begon nu pas op te vallen. Dit vanwege de rood verkleurende vruchten (mutsen). De naam ‘Kardinaalshoed’ wordt ook wel gebruikt. Misschien door mensen die een kardinaal met een muts wat gewoontjes vinden.

Bij de jachthaven in Leur lagen Wilde Eenden te slapen. Ze keken niet eens op toen ik op 15 meter voorbij fietste. Ze wisten gewoon dat ze achter de hoge afrastering veilig zaten. Bij de toegangspoort en langs de weg naar de jachthaven zat er geen een!

Langs de A en B weg in de Hoevense Beemden scheerden tientallen Boerenzwaluwen tussen de grazende Koeien door. Ze suisden soms op 1 meter voorbij want zelf joeg ik natuurlijk ook insecten op. Ze waren zich ongetwijfeld aan het vol schransen om energie op te doen voor de duizenden kilometers lange reis naar Afrika. Enkele uren later toen ik hetzelfde punt wéér passeerde was er geen Zwaluw meer te zien!

Langs de Palingstraat in de Hoevense Beemden maakte ik voor het eerst kennis met een middel dat jagers gebruiken om vogels te lokken. Twee kunstduiven draaiden op anderhalve meter van elkaar rond op een soort molentje. In het veld stonden een stuk of vier van die molentjes opgesteld. Een van de jagers zat te wachten in een sloot tussen het Riet, en de ander bevond zich aan de overzijde van het veld in een soort verplaatsbare schuilhut. Duiven die te dichtbij kwamen werden onthaald op een lading hagel. Hoewel ze slachtoffers maakten mag je twijfels zetten bij het uiteindelijke resultaat. Op een veld, één kilometer verderop zaten er minstens 200. Duiven zijn ook niet gek!

‘t Mosmanneke februari/maart 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*